сряда, 2 февруари 2011 г.

Какво ще изберем за днес и за в бъдеще-хищническо или рационално природоизползване.



     Какво ще изберем за днес и за в бъдеще-хищническо или рационално природоизползване.

(есе)

  Проблемът за използването на природните ресурси е един от най-важните и седи в основата на съвременния свят.

  Всеки човек прави своя избор-хищническо или рационално трябва да бъде природоизползването. Рационалното използване на природните ресурси довежда до по-дългото им използване във времето.
  Ако всеки човек използва ресурсите алчно и хищническо, това ще доведе до световен взрив от социално-икономическа и природна гледна точка,защото ресурсите ще започнат да намаляват и в последствие-ще изчезнат. Например неограниченото използване на водните ресурси,ще доведе до тяхното намаляване, защото водата е изчерпаем ресурс. Населението и промишлеността изпитват потребност от прясна вода,ресурсите от която са едва около 2,5% от запасите на хидросферата и то заради нерационалното и небрежното и използване в последно време. Според направени научно-статистически изследвания  прясната вода на планетата ще бъде изчерпана до 30-40 години, а човечеството ще бъде на ръба на апокалипсис, ако не се предприемат нужните мерки за справянето с този проблем.
  Друг важен акцент е разрушаването на поземлените ресурси в днешно време. Хората замърсяват природата, изсичат горите и то дори без да ги възстановяват. Почвената покривка спада кум невъзобновимите природни ресурси. Унищожаването и прави невъзможно използването на обработваемите земи за земеделски нужди, затова подържането на почвената покривка изисква специални грижи за правилното и използване и опазване. Нерационалното и използване ще доведе до опустиняването на земите,тяхното унищожаване, а това пък ще доведе до болести и глад на животинския свят и населението на нашата планета.
  Бъдещето на човечеството зависи в значителна степен от правилното използване на биоресурсите. Неразумната човешка дейност е причина за намаляването и изчезването на някои биоресурси.
   Човек трябва да мисли повече за бъдещето на своята планета, трябва да внимава и да се ограничава с използването на ресурсите. За да остане светът едно красиво и приятно за живеене място, човек трябва рационално да използва ресурсите, така че планетата ни да осигури едно спокойно бъдеще на нашите деца, а не място изпълнено с безредие, глад, мръсотия и недостигащи природни ресурси за един добър и пълноценен живот.
 
Ганислава Костова 10б клас
СОУ”ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ”
Гр.Пловдив

Няма коментари:

Публикуване на коментар