сряда, 2 февруари 2011 г.

УЧЕНИЧЕСКИ СЪСТЕЗАНИЯ С 3D ХАРТИЕНИ МАКЕТИ










Игра-състезание  през 2010г. в училища в област Пловдив, под мотото:
„Познавам ли моята България?”

  ЧЕСТВАНЕ НА 3 МАРТ В ОУ"ХР. Г. ДАНОВ"-КЛИСУРА

На 2 март 2010 година в гр. Клисура се проведе първото състезание под мотото „Познавам ли моята България?”. То бе организирано от ОУ „Хр. Г. Данов” и „Камея Дизайн” ООД - София, като част от честванията по случай Националния празник на България 3-ти март, и беше подкрепено от Историческия музей в града. Целта ни беше да се провокира интереса на децата към родната история и българските забележителности.

В състезанието участваха деца от 6 и 7 клас, разделени в два отбора, премериха знанията си по история, като за игрални фигури им служеха истински 3D хартиени макети на български забележителности, а поле на състезанието беше огромна карта на България.

       Задачата на състезателите беше да подредят макетите върху картата, като  едновременно с това да покажат знанията си за всеки обект.

В залата бяха изложени 20 сглобени 3D хартиени макети на български забележителности от колекцията на Камея Дизайн. В състезанието участваха 16 от тях, като например храм-паметникът “Св.Александър Невски”, етнографският комплекс в Златоград, Рилският манастир и др. На случаен принцип децата от отборите теглеха състезателна карта със снимка на един от обектите. След това те трябваше да го разпознаят, да го поставят на точното място върху картата на България и да разкажат за него. Знанията на учениците и бързината им бяха оценявани от жури, съставено от преподаватели в училището и директора на Историческия музей в гр. Клисура.

След приключване на играта бе проведена и игра с публиката с въпроси за исторически забележителности в България.

Наградите бяха предоставени от „Камея Дизайн” и са в синхрон с познавателната цел на играта – хартиени макети на български забележителности и DVD с информация за манастирът “Св. Йоан Предтеча” – гр. Кърджали. Екипът на „Камея Дизайн” е и създателят на интернет страницата „Виж моята България”, който е своеобразна интернет енциклопедия на България, в която се публикува разностранна информация за страната.

Благодарим за помощта на учителския колектив на основно училище „Хр. Данов” –Клисура, както и на Историческия музей там.

             Особено много ни радва и ентусиазмът на децата, които участваха в състезанието, както и на приятелите им от публиката. Разбрахме с удоволствие, че в днешното електронно време децата все още се интересуват от родината си и нейната жива история. Желанието ни е подобни образователни игри да станат традиция и да се провеждат и в други градове.

                                                                                                     екипът на „Познавам ли моята България?”

 В ТОВА СЪСТЕЗАНИЕ ПОБЕДИТЕЛИ  СА ВСИЧКИ

 В чест на 25-годишния юбилеен празник на СОУ „Христо Проданов”, гр. Карлово на 19.04.2010 г. се проведе игра-състезание под мотото: „Познавам ли моята България?”. То бе организирано от СОУ „Христо Проданов” и „Камея Дизайн” ООД – София.

Зала „Васил Караиванов” в община Карлово бе украсена подходящо за темата. Пред публиката бяха поставени голяма карта на България и двадесет хартиени макета на български забележителности, като Храм-паметник „Ал. Невски”, Рилски манастир, Белоградчишките скали и др.

В състезанието взеха участие ученици от 5 до 11 клас, разделени на четири отбора.

В първия кръг капитаните на отборите изтегляха състезателни карти със снимка на обектите. Отборите трябваше да ги разпознаят, да поставят макетите им на правилното място върху географската карта и да разкажат за тях.

Вторият кръг бе посветен на исторически паметници на Карлово – къща-музей „Васил Левски”, Градски исторически музей и др.

              Отборите познаваха обектите, отразени на екран, и разказваха за тях. В хода на състезанието бе проведена игра с публиката за разпознаване на видни исторически личности.

Присъстващите ученици, учители и гости  останаха очаровани от знанията на учениците и интересната форма на проведената игра състезание.

Резултатите бяха оценявани от компетентно жури в състав:

Стоянка Гърдева – председател, учител по география и икономика в СОУ „Христо Проданов” и членове: Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски” – гр. Карлово; Мария Деянова – директор на Градски исторически музей – гр. Карлово; Маргарита Спасова – представител на фирма „Камея Дизайн”.

Наградите бяха представени от Камея Дизайн” ООД – София.

Първа награда – макет на кулата в Трявна и DVD филм.

Втора награда – макет на кулата в Трявна и книжка за печати от 100-те национални обекта в България.

Трета награда – макет на кулата в Трявна и значка на България.

Учениците от СОУ „Христо Проданов”, участници в състезанието, отново показаха отлични знания и резултати. Провокирани от интерес към историята на България и родния край, доказаха, че в това състезание победени няма, всички са победители.

На добър път, родолюбци, и нови успехи!

Стоянка Гърдева –председател на журито

материали от

ftp://expressprint-bg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар