четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Американската война за независимост (1775 г. до 1783 г. )

Войната за независимостта на Америка се води в периода от 1775 г. до 1783 г. между заселниците на 13те колонии и английските колонизатори. На практика военните действия приключват след битката при Йорктаун през октомври 1781 г., когато американските и френските войски под командването на Джордж Вашингтон принуждават 7000-та английска армия на Чарлз Корнуолис да капитулира. Официално Войната за независимост на САЩ приключва след подписването на мирен договор в Париж на 3 септември 1783 г.

•Първите сблъсъци между американците и британските войски започват на 19 април 1775 г. в района на Лесингтън. Над 3 милиона заселници се вдигат на бунт срещу колонизаторите. Борбата им сякаш изглежда безнадеждна, тъй като американската войска е нередовна, нито имат достатъчно финансови средства и военно оборудване.. На страната на британските части се сражават и наемни войници от Брауншвайг и Хесен, и някои приятелски настроени индиански племена. Опитът на войските под командването на Бенедикт Арнолд да откъснат Канада от британците пропада, след поражението при Квебек на 31 декември 1775 г. Така американците прекратяват нападенията над Канада. На 4 юли 1776 г. въстаналите 13 щата обявяват независимостта си.

httpv://www.youtube.com/watch?v=SERn6ADLPTE&feature=related

•Декларацията за независимост на САЩ е документ приет от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г., обявяващ, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“. Написана най-вече от Томас Джеферсън, Декларацията дава официално обяснение за причините, поради които Конгреса е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 г.

•През август същата година британците превземат Ню Йорк. След поредица от загуби, едва през декември 1776 г. войските под командването на Джордж Вашингтон печелят битката при Трентън, с което стабилизират положението на бунтовниците. Краят на 1777г. пък е успешен за британците. Отговорът на противниците не закъснява. Победа в битката при Саратога дава на американците шанса да обърнат изхода на войната. В лагера на британците настава смут. Отношенията с техните съюзниците охладняват и проблемите нарастват. Към всичко това се прибавя и падналият боен дух на англичаните, за което спомага присъединяването на Франция (през 1778 г.), на Испания (през 1779 г.) и на Холандия  една година по-късно, на страната на американците. Военните действия все повече се разрастват в край-океанските райони. От съюзниците Франция стоварва най-много войски на бреговете на Новия свят.

httpv://www.youtube.com/watch?v=s08ucJsHVgE&feature=rec-LGOUT-exp_stronger_r2-2r-7-HM

Решаващата битка е при Йорктаун, където американци и французи принуждават британската армия да капитулира през октомври 1781 г. Две години по-късно войната официално приключва след подписването на мирен договор в Париж.

[gallery link="file" columns="4"]

Няма коментари:

Публикуване на коментар